Da Marslev lærte verden at spise Danablu
I februar 1915 køber en sallingbo Marslev Mejeri. Det skal vise sig at være begyndelsen til en verdensomspændende virksomhed.
Marius Boel, hedder manden. Han har allerede tilbagelagt flere år inden for mejeribranchen i Nordjylland med en afstikker til Holland, inden han når frem til Marslev. Hans hemmelighed er hans enorme arbejdsiver, forretningssans og pionerånd.
Det er pionerånden, som sætter den nysgerrige mejeriejer på sporet af roquefortens hemmelige produktionsmåde. Frankrig er allerede kendt for sin Roquefort, men den er baseret på fåremælk. Boels ost derimod er baseret på fynsk komælk! Det er også heri, årsagen skal findes i den senere navneforandring til Danablu, som også går under navnene Flora Danica og Blue Cheese.
Selv om 1. Verdenskrig raserer i Europa, som indebærer eksportforbud fra Frankrig af blandt andet roquefortoste, så har Marius Boel igennem længere tid eksperimenteret med de grønne skimmelsvampe, som er i familie med penicillin.
Marius og Elses ældste søn, Esper Boel, er den eneste i søskendeflokken, som går i sin fars fodspor. Han overtager virksomheden i 1941. Siden vokser Boel-koncernen betragteligt med datterselskaber i Stockholm og Vancouver, og bliver til sidst opkøbt af britiske Unigate i 1979 for 34 millioner.
Det trods alt beskedne mejeri i Marslev, der i pionertiden producerede fire oste om dagen, har i 1979 en årsomsætning på 120 millioner kroner.
Se, dét lugter da af et rigtigt eventyr!